Birbirleriyle ilişkilerini göz önünde bulundurmamız gereken psikoterapinin üç aktörü nedir?

Resim
Psikoterapinin seyrini etkileyebilecek üç aktör vardır ve bunlar danışan, terapist ve nadiren bilinen danışan-terapist etkileşimi veya terapötik ilişki olmak üzere üç temel unsurdur. Psikoterapinin her iki taraf için de büyük bir anlamı vardır ve olumlu etkilerini görmek amaçlamaktadır. Terapi seanslarının sonunda danışan düşüncesi, duyguları veya davranışları hakkında içgörü kazanmalıdır. Danışan açısından baktığımızda, terapinin ana yapısında ortaya çıkan ilişkili bazı faktörler vardır. İlk olarak, danışan terapistin yardım etmesi için gönüllü olmalıdır. Danışanların, demografik özelliklerinin ötesinde, zihinsel olarak motive olmaya hazır olmak, olumlu sonuçlar elde etmek için daha yararlıdır ve terapist ile danışan arasındaki ilişkiyi etkiler. İkinci olarak, terapist terapiyi oluşturur ve bir lider olarak terapinin kontrolünü ele alır. Bu nedenle, hem bireysel hem de teorik olarak bir çok yetkinliğe sahip olmalıdır. Amacının danışana yardım etmek ve dış dünya ile ilgili günlük duygu

Terapiye gitmek zorunda kalsaydın hangisini tercih ederdin? Psikodinamik mi yoksa Psikoanalitik mi?

Psikoanalitik terapi, ilk terapi yaklaşımı ve tüm tedavilerin ana yapısı olarak düşünülebilir. Ayrıca, Freud sayesinde diğer yaklaşımlara da yol gösterici olmuştur. Bazıları okulunu modernize etmek için yaptığı değişikliklerle onun fikirlerini takip etti. Bu ifade için psikodinamik yaklaşım örnek olarak tarif edilebilir. Bu yüzden, alt formlarının benim veya diğer insanların sorunlarını çözmede yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Yardım almak için psikodinamik terapiyi tercih etmenin birçok nedeni vardır. Bu yaklaşımın genel fikrine baktığımda, psikanalizin ana fikrinden tamamen farklı değil. Psikanalizde sorunlarımızın nedeni bilinçsiz zihin tarafından ortaya çıkar ve bilinçsiz zihnimizde meydana gelen faktörleri bulur veya ortaya çıkarırsak, genellikle bunu çözebiliriz. Ancak bu yaklaşım hayatımızda uzun bir süreç alabilir. Psikodinamik yaklaşımlar ondan farklıdır ve tek yardım yolu bilinçsiz bir zihin değildir. Psikodinamik yaklaşım, aynı zamanda kendi içinde de dört alt terapide değişiklik gösterir. Bunlar ego, benlik, nesne ve Freud'cudur ve tüm bu yaklaşımlar küçük değişikliklerle psikanalitik psikoterapiden gelişmiştir.

Gitmek için bir alt yaklaşım seçersem, bu nesne psikodinamik terapi olur. Bu terapiyle bir kişinin probleminin bilinçsiz nedenlerle çözülebileceğini söyleyemeyiz, aynı zamanda rol oynamaya ait olduğumuz ortam ve arkadaşlarımız, aile üyelerimiz, meslektaşlarımızla olan ilişkilerimiz; duygularımızı, düşüncelerimizi, davranışlarımızı şekillendirmeye yardımcı olur. Ek olarak, terapistle yüz yüze etkileşim, keskin terapi planlaması olmadan bir terapi düzenlemek için serbest çağrışım, çocukluk belleğinden yardım almak gibi bazı faktörler bu yaklaşımı seçmede önemli rol oynayabilir. Tüm bu faktörler hayatımızın durumuna uygun şekildedir ve insanların içten gelen sorunları da görmek zorunda olduğumuz için Freud ekolünü modernize eder. Bu sebeple, insanların karmaşık yapılı zihnine tek bir yaklaşım ya da yöntemin çözüm bulacağını düşünmüyorum. Zorlukları gidermek için farklı perspektiflere bakmalıyız ve psikodinamik yaklaşım bunları çözmek için daha iyi olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AY TUTULMASI- Yılın son ay tutulması ve karantina

Kendini Gerçekleştirme Üzerine